Vielse

De norske bryllupene foregår på Prahas historiske rådhus, i hager, i kirker eller på andre steder. I Praha er det ikke mulig å la seg vie på den norske ambassaden.

Først og fremst er det viktig å si, at i Praha er alltid både den kirkelige vielsen og den borgerlige vielsen en høytidelig seremoni, begge typene kan være veldig like. Den kirkelige vielsen kan tilpasses til deres ønsker – med eller uten en messe, mer eller mindre kirkelig orientert.

 

Man må bestemme en bryllupsdato – vær ikke redd, det er ikke så ille 🙂

For å kunne gjennomføre et bryllup, må den ønskede datoen bli bekreftet fra både registreringskontoret i Praha, tolken, vigselsstedet, feststedet og bryllupskoordinatoren.

Registreringskontorene i Praha utdeler bryllupsdatoer til neste år fra 1. november, noen av kontorene til og med fra 1. desember. Det vil si at når man bestemmer seg for eksempel i september 2017, at man øsnker å ha bryllupet neste år, den 31.8.2018, må man vente til 1.11.2017, henholdsvis 1.12.2017, for å få bekreftet den ofisielle datoen på registreringskontoret.

Dette kan være problematisk, når man ønsker å ha bryllupet på et populær bryllupssted. Der kan være for eksempel alle lørdagene om sommeren 2018 fullbooket allerede i september 2017. Hvordan gjør man det da?

Ønsker mam å ha en borgerlig vielse på et populær bryllupssted, må man ta sjansen. Man bare reserverer den ønskede datoen på vigselsstedet, som ofte er i dette tilfellet også feststedet, og så venter man til 1. november eller 1. desember og håper, at registreringskontoret skal vie den bestemte dagen neste år. Det er ca 50% mulighet at de skal vie den dagen.

Men det er også 50% mulighet at de IKKE skal vie den dagen. Da velger man en kirkelig vielse. Presten vier hver dag, når man ønsker det.

Selvfølgelig kan man velge en kirkelig vielse allerede på begynnelsen. Da blir datoen bekreftet med det samme likegjerne 2 år i forveien.

 

En kirkelig eller en borgerlig vielse?

en kirkelig vielse en borgerlig vielse
Hvor foregår vielsen? – i en vakker barokkirke, i en romantisk hage, på et hotel, i en seremonihall, på et slott – på et historisk rådhus, i en romantisk hage, på et hotel, i en seremonihall, på et slott
Når reserverer man bryllupsdatoen? – når som helst – alltid er det fra 1.11. eller 1.12. forhenværende året
Må man besøke Praha før vielsen? – Brudeparet må besøke Praha senest én måned før vielsen. Man besøker registreringskontoret og signerer noen dokumenter. – Brudeparet må være i Praha på mandag eller onsdag før vielsen. Man besøker registreringskontoret og signerer noen dokumenter.
Hva er forskjellen når det gjelder pris? – Vielsen ledet av presten koster ca 10.000 CZK. I tillegg må man besøke Praha som sagt ovenfor senest én måned før vielsen.  Dette gjør den kirkelige vielsen litt dyrere. – Vielsen ledet av en vigselsmann koster høyst 4.000 CZK.
Hvor lenge varer selve seremonien? – Oftest ca 20 – 30 minutter. – Oftest ca 15 – 20 minutter.

 

Bryllupssteder

Det finnes veldig mange steder som egner seg til en vielse i Praha. Nedenfor finner dere bare noen få av dem. Alltid tenker vi først på hvordan man forestiller seg den store dagen: om man ønsker å ha vielsen romantisk, om man ønsker å komme i en vakker bil, hvor man ønsker å ta bilder etterpå, om man ønsker at alt foregår på ett sted – vielsen, festen, overnattingen, hva med gjestene – slik at de koser seg i løpet av fotograferingen, osv. Så ser vi på hvor man ønsker å ha vielsen – i en hage, i en vakker sal, på det historiste rådhuset eller et annet historisk sted, på et hotel, ute på Karlsboen :-)… Så tilbyr vi dere de stedene som vi vet er topp.

Si fra hva dere ønsker!

  • hvor mange gjester skal delta i vielsen?
  • hva ønsker dere dere: et moderne/historisk rådhus, en hage, en kirke, et selskapslokale, en restaurant, en båt, historiske objekter?
  • hva er budsjettet?

Vi tar hånd om ALT – vi reserverer bryllupsstedet, reservere datoen på registreringskontoret, vi setter hele dagen sammen, slik at dere kan bare kose dere.

 

Hvor mye koster å leie et sted til vielsen?

Prisene varierer, men her er utvalg av leie av de mest populare bryllupsstedene i Praha (2017):

  • vielsen i den vakreste hagen med utsikt mot Praha-borgen og hele byen: 13 189 CZK (musikkanlegg og 10 dekorerte stoler inkludert, 1 time utleie)
  • vielsen på Gamlebyens rådhus: dette koster nesten ikke noe som helst, kommer an på dagen – 3 – 4 000 CZK
  • det vakre barokk-kapellet i 90 minutter: 17 790 CZK
  • vielsen i en vakker barokkirke: 10 000 CZK
  • om stedet er en del av et hotel – en hage eller en høytidelig sal, da er vanligvis utleie for vielsen gratis, som en del av en bryllupspakke